Wat is MIG lassen?

Wat is MIG lassen?

2 april 2021 Uit Door Admin

MIG staat voor Metal Inert gas.  Dit reactieve gas beschermt het smeltbad. Dat terwijl het actieve gas een reactie aangaat met het smeltbad. Het MIG en MAG lassen is een lasproces waar gebruik wordt gemaakt van een mechanische lasdraad.

Het wordt ook wel half automatisch lassen genoemd. Dit komt omdat de lasdraad continu verder uitrolt naarmate het uiteinde van de draad smelt. Bij MAG lassen wordt als beschermgas voornamelijk gebruik gemaakt van argon en helium.

Wanneer wordt MIG/MAG lassen toegepast?

Het MIG/MAG lassen met massieve draad wordt veel toegepast in de lasindustrie, het aandeel in de lasindustrie ligt ongeveer op 50%. Het biedt ook voordelen ten opzichte van lassen met beklede elektroden. De voordelen liggen voornamelijk in flexibiliteit en effici├źntie. Het MIG/MAG lassen heeft een hoge neersmeltsnelheid en het proces leent zich goed voor mechanisatie en automatisering wat ten goede komt van de kosten.

Wanneer kan je beter voor MAG lassen kiezen?

MIG/MAG lassen wordt meestal toegepast wanneer er een hoge productiesnelheid behaald moet worden terwijl de operationele kosten hoog mogen oplopen. Dit proces kan dan worden toegepast, wel moet er bekwaam personeel beschikbaar zijn. Deze lastechniek vergt namelijk een grote mate van vakbekwaamheid.

Wanneer die niet aanwezig is gaat dit ten koste van de kwaliteit. Dat is natuurlijk logisch, maar bij MIG lassen en ook bij MAG lassen is het verschil tussen goed en slecht erg klein. Wanneer je dus een klein foutje maakt in het lasproces kan dit betekenen dat de kwaliteit onvoldoende is.

Terwijl de kwaliteit juist erg goed is wanneer de handelingen met de benodigde zorgvuldigheid zijn uitgevoerd. Vervolgens kan dan nog de keuze gemaakt worden voor MAG lassen of juist MIG lassen. Wanneer er niet heel veel gevraagd wordt van de lasnaden wordt meestal gebruik gemaakt van MAG lassen.

De gassen werken dan wel in op het smeltwater wat de kwaliteit niet ten goede komt, maar deze gassen zijn veel goedkoper dan de inactieve gassen die geen reactie aangaan met het smeltbad.