Welk raam kiezen?

Welk raam kiezen?

1 april 2021 Uit Door Admin

Je kunt kozijnen verdelen in twee groepen, namelijk ramen en deuren. Tot verwondering van menigeen is meer op de markt te koop dan alleen vaste ramen en draaikiep-ramen, denk bijvoorbeeld aan schuiframen en uitzetramen. Wil je meer weten over verschillende soorten ramen, blijf dan gewoon doorlezen. Overigens kunnen alle ramen worden geleverd als aluminium, houten en kunststof kozijnen. Tevens moeten alle ramen zijn voorzien van SKG klasse 2, hierdoor voldoen zij aan landelijke richtlijnen op het gebied van inbraakwerendheid.

Van vast raam tot stolpraam

De meeste ramen zijn vaste ramen, draai- of draaikiep-ramen, dit is niet zo verwonderlijk. Heb je een beperkt budget, maar wil je een bepaalde ruimte wel optimaal ventileren, dan neem je een vast raam met ventilatierooster. Beschik je over een iets ruimer budget, dan kan je kiezen voor een draaikiep-raam met of zonder ventilatierooster. Bij draaikiep- en draaival-ramen is een scharnierpunt aan de linker- of rechterzijde toegevoegd, waardoor het raam volledig kan worden opengezet of voor minder ventilatie halfopen kan vallen.

Het is niet mogelijk een draaikiep-raam te laten plaatsen dat smaller is dan 0,5 meter, dit heeft te maken met de scharnieren. De meerprijs van draaikiep-raam ten opzichte van een vast raam bedraagt € 100 à € 150, het te plaatsen scharnier is hiervan boosdoener. Je zou ook nog kunnen kiezen voor een stolpraam, hierdoor wordt het uiterlijk van twee vaste ramen gecreëerd, maar beschik je over twee openslaande ramen. Bij een stolpraam kan een volledig opening worden gemaakt, dus zonder enige tussenstijl.

Van imitatie schuifraam tot uitzetraam

Tot de minder bekende ramen behoort het Amsterdams raam, anders genoemd het imitatie schuifraam. Dergelijke ramen hebben een authentiek dertiger jaren uitstraling, maar beschikken wel over hedendaagse voordelen. Daarnaast wordt een imitatie schuifraam gekenmerkt door een verspring van de glaslijn. In vergelijking tot tientallen jaren geleden worden schuiframen minder toegepast, deze ramen beschikken over een rails in plaats van scharnieren. Je zou een schuifraam kunnen betitelen als het kleine broertje van een schuifpui.

Naar buiten openslaande ramen heten officieel uitzetramen en hebben enkele voordelen ten opzichte van draai- en draaikiep-ramen. Het belangrijkste voordeel heeft te maken met het verplaatsen en verzetten van gordijnen en meubilair, dat kan namelijk worden uitgesloten. Gelijk aan een draaikiep-raam kan een uitzetraam eveneens worden geleverd als stolpraam. Uitzetramen kunnen voor evenveel geld gekocht worden als draaikiep-ramen en zijn gelukkig te verkrijgen als aluminium, houten en uiteraard kunststof kozijnen.