Breedte en hellingshoek van dakkapellen
2 april 2021De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een dakkapel, een dakkapel is een rechthoekig bouwwerk met meestal een kozijn, dat op het dak wordt geplaatst en moet zorgen voor ruimtewinst. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaan voor een dakkapel geen standaard breedte- en hoogtematen. Je kunt in dit artikel meer lezen over de breedte en hoogte van dakkapellen en ook zal de nodige aandacht worden besteed aan de hellingshoek, ofwel de dakhelling.
Breedte- en hoogtematen dakkapellen
Hoe breed een dakkapel uiteindelijk wordt, is afhankelijk van twee factoren. De eerste factor is het beschikbare budget, bredere dakkapellen kosten vanzelfsprekend meer, ongeveer € 1.200 per strekkende meter. Daarnaast is de gemeente belangrijk, zeker bij een dakkapel op de voorgevel. Je kunt de hele breedte van de achtergevel bebouwen, mits 0,5 meter afstand wordt gehouden ten opzichte van nabijgelegen bouwwerken. Vaak kan de voorgevel voor maximaal 50% worden bebouwd, in sommige gemeenten is 30% en in andere gemeenten 70%.
Beschikt jouw woning over een breedte van 6 meter, dan is de maximale breedte van de dakkapel op de achtergevel 5 meter en op de voorgevel 3 meter. Dakkapellen zijn in elke gewenste breedte te verkrijgen, dus niet alleen in ronde maten als 1 of 7 meter, maar ook in bijvoorbeeld 4,32 meter. Dat geldt eveneens voor de hoogte van dakkapellen, alleen bedraagt de maximale vergunningsvrije hoogte 1,75 meter. Wil je een dakkapel met een hoogte van bijvoorbeeld 2,25 meter dan is een dakkapel vergunning noodzakelijk.
Hellingshoek dakkapellen
Je hebt geen invloed of de hellingshoek van een dakkapel, deze wordt namelijk bepaald door de helling van het dak. De hellingshoek wordt uitgedrukt in graden, het gros van de Nederlandse woningen heeft een hellingshoek die ligt tussen 35 en 50 graden. Zeer steile daken hebben een hoge hellingshoek, dus richting 90 graden, dat resulteert in minder diepe dakkapellen en minder hoge dakkapel prijzen. Op het eerste gezicht klinken deze lagere kosten leuk, maar de hoeveelheid ruimtewinst is ook aanzienlijk minder.
Dakkapellen met een lage hellingshoek zijn dieper en vereisen meer materialen, dat resulteert in fors hogere dakkapel kosten. Het verschil in prijs tussen een dakkapel met een hellingshoek van 20 graden en een dakkapel met een dakhelling van 60 graden kan oplopen tot € 1.500. Bij een dakopbouw zullen de prijsverschillen minder zijn dan bij een prefab dakkapel. Wanneer een prefab dakkapel een hellingshoek heeft beneden 30 graden is speciaal transport onafwendbaar, de dakkapel is dan te fors diep (lang) om zelf te vervoeren.