Een optimaal afgestemde thermostaat voor een prettig binnenklimaat
2 november 2022Radiatoren, convectoren, vloerverwarming, kortom de warmtelichamen en de verwarmingsketel het zijn de meest tastbare componenten van de centrale verwarming. Toch zal een woning die enkel met deze twee elementen uitgerust werd, niet optimaal verwarmd kunnen worden. Centrale verwarming heeft ook nood aan een systeem dat het geheel naar wens kan regelen, een functie die weggelegd is voor de welgekende, maar vaak onderschatte thermostaat. Niet iedereen ervaart dezelfde woning temperatuur als comfortabel, vandaar dat er niet echt een standaard comforttemperatuur is. Let op: voor een gezond binnenklimaat is ventilatie ook heel belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld met mechanische ventilatie of middels ventilatiekanalen in deuren en ramen.
Temperatuur in huis
Overigens is ook niet elke woning hetzelfde ingedeeld, wat ook weer resulteert in diverse situatieschetsen waarbij de comforttemperatuur telkens anders kan zijn. Precies daarom is een correct afgestelde thermostaat zo belangrijk. Want het is de thermostaat die zal bepalen wanneer de verwarmingsketel aan- of uitgeschakeld wordt en/of wanneer de verwarming bijgestuurd moet worden (modulerende thermostaat) om de woning ten allen tijden behaaglijk warm te houden.
Gezond binnenklimaat
Wetende dat een temperatuurverschil van 1°C al heel wat verschil kan maken op de energiefactuur, zal de installateur van de centrale verwarming een perfecte afstelling van de thermostaat beogen. Want een optimaal afgestemde thermostaat kan dus energiebesparing in de hand werken! Toch is niet elk type thermostaat over dezelfde kam te scheren, want net als alle andere componenten van de centrale verwarming, onderging ook de techniek van de thermostaat heel wat wijzigingen. Er zijn vandaag de dag dan ook diverse soorten verkrijgbaar, waarvan de één al wat beter presteert dan de ander.
Gunstig effect op het energielabel
Een goed verwarmingssysteem heeft een positief effect op het energielabel van een woning. Je kunt je woning verduurzamen door te kiezen voor bijvoorbeeld vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp of hybride CV-ketel. De waarde van een woning met energielabel A of energielabel B is gemiddeld gezien hoger dan slechte huizen met een label D of label E. Het verduurzamen van een woning kan middels een subsidie, een duurzaamheidslening of met eigen spaargeld. Populair is o.a. het plaatsen van zonnepanelen en het laten uitvoeren van (spouwmuur)isolatie werkzaamheden.
Verbouwen van je woning – bouwtechnische keuringen
Wanneer je kiest voor een verbouwing (renovatie) van de complete woning raden we aan om altijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Op die manier krijg je veel inzicht in de actuele staat van je huis. Er komt een specialist aan huis die je woning compleet inspecteert en alles bij langs gaat. Vaak maakt hij/zij ook foto’s voor het rapport. Je ontvangt een aantal suggesties voor onderhoud op korte termijn en lange termijn. Ook vind je in het bouwkundige rapport ook een kostenindicatie van de onderhoudswerkzaamheden.