Is de richting techniek in 2022 nog steeds populair of fors aan het dalen?

Is de richting techniek in 2022 nog steeds populair of fors aan het dalen?

31 oktober 2022 Uit Door Admin

Wanneer we kijken naar de trends van 2022 en ook daarna, dan zien we dat vooral de technologische ontwikkelingen en dus ook techniek zich elkaar in razend tempo opvolgen. Wat vandaag nieuwe is, is bij wijze van morgen weer oud. Een goed voorbeeld hierin is bijvoorbeeld een automonteur. Niet alleen verandert de techniek van de auto ieder jaar, maar zien we ook dat we de afgelopen jaren een transitie hebben ingezet richting het elektrisch rijden. De opleidingen die dus tot op heden werden gegeven, zullen verder moeten worden uitgebreid met ook het kunnen onderhouden en vervangen van onderdelen van een elektrische auto. We kunnen dus wel stellen dat de techniek ook de komende jaren nog ontzettend populair zal blijven.

Energietransitie

Eén van de grootste transities van de afgelopen jaren is toch wel de overstap van fossiele brandstoffen naar elektrische auto’s. Met de stijgende CO2-uitstoot en opwarming van de aarde is het daarom dus ook zaak dat dit over de gehele linie wordt ingezet. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor zaken zoals een energieneutraal huis. Nieuwbouwhuizen worden namelijk vandaag de dag volledig gasloos gebouwd. Dat betekent dat je door een warmtepomp warmte genereert. Dat zorgt er dus voor dat er ook van een monteur iets anders wordt verwacht. Waar de monteur normaal gesproken periodiek kwam voor het controleren van de Cv-ketel, is dit nu niet meer nodig. Sterker nog, deze is er in de nieuwbouwhuizen helemaal niet meer. De opleiding tot gas water warmte monteur opleiding Nederland, zal dus ook in een volledig nieuw jasje zijn gestoken. Dit om ervoor te zorgen dat de monteurs die nu worden opgeleid zowel met een warmtepomp als de oorspronkelijk Cv-ketel overweg kunnen.

Groene stroom

Naast de transitie van gas naar andere vormen van brandstof, zien we natuurlijk ook dat groene stroom een steeds belangrijker onderwerp wordt. Niet voor niets telt ons land veel verschillende zonne- en windmolenparken. Daarbij komt ook dat er steeds meer particulieren kiezen voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Dus op de vraag of er in de techniek de komende jaren nog voldoende te doen is, is het antwoord volmondig, ja. Echter is het wel zaak dat ook de mensen die er al jaren werken blijven bijleren voor wat betreft de nieuwste ontwikkelingen. Zo zullen niet alleen nieuwe mensen die de techniek in willen een opleiding moeten volgen, maar zullen ook de met alle respect oudgedienden opleidingen betreffende infra moeten volgen om hun kennis up-to-date te houden.

Conclusie

Dat de ontwikkelingen elkaar zich in razend tempo opvolgen dat is natuurlijk niet zo heel vreemd. Of we nu kijken naar de transitie van de benzineauto naar de elektrische auto of het plaatsen van zonnepanelen. Als je een gemiddeld persoon enkele jaren geleden had verteld dat we in 2022 voor het grootste deel onze energie opwekte door zonnepanelen en ook een groot deel elektrische rijdt, hadden de meesten gevraagd of alles wel goed met je ging. We kunnen dus niet ontkennen dat er wel degelijk enorme veranderingen zijn, wat er dus ook voor zorgt dat de mensen in de techniek harder nodig zijn dan ooit tevoren.