Paneel radiatoren aansluiten

Paneel radiatoren aansluiten

3 april 2021 Uit Door Admin

Compact paneel radiatoren zijn standaard voorzien van 4 zij-aansluitpunten. Er gaan altijd twee leidingen gekoppeld aan de radiatoren, eentje bovenin (kan vaak links of rechts boven) en een retour leiding op een van de onderzijde. Standaard aansluitmaat is 4x 1/2” connecties. Op deze connecties komen een voetventiel en een radiatorkraan. De radiator kraan kan thermostatisch geregeld zijn of open/dicht regeling, afhankelijk van de ruimte/wens.

Tegenwoordig zijn er ook Paneel radiatoren met een zogeheten onderaansluiting. Onderaansluiting van paneel radiatoren zijn 2x 3/4” euroconus buitendraad aansluitingen, hierop gaat een speciaal H-blok.

Kenmerkend voor onderaansluiting is dat de hartafstand altijd 50mm bedraagt, zodat alle H-blok fabrikanten dezelfde aansluitpunten kunnen gebruiken. Als u de onderaansluiting gebruikt, wordt er vaak rechts-boven in een van 1/2” connecties een insert geplaatst, op deze insert kan een open/dicht kop of een thermostatische kop voor regeling.

Verticale- en design radiatoren aansluiten

Voor verticale en design radiatoren geldt een hele andere aansluitregel. Design radiatoren en verticale radiatoren worden vaak verticaal opgehangen, hierdoor wordt een zijaansluiting ten eerste lastig, en ten tweede verpest dat de mooie radiator omdat er dan 2 dingen uitsteken. Design radiator en verticale radiatoren zijn daarom vaak uitgerust met onderaansluiting.

Bij design radiatoren is dat voor 99% een 2x 1/2” binnendraad aansluiting, soms zie je ook wel een 3/4” buitendraad aansluiting, maar die komen vaker voor bij verticale radiatoren. Ook voor deze onderaansluiting gebruikt men een H-blok, maar geen gewone. H-blokken voor verticale en design radiatoren zijn speciale H-blokken waarin al een thermostatisch insert in zit. Dit omdat je anders een verticaal geplaatste thermostaatkop krijg op je radiator, en dat ziet er niet uit.

Verschillende soorten leidingen

Of er nou een H-blok op uw radiator zit, of een kraan met voetventiel, ook de leidingen kunnen nog wel eens wat schelen. U moet natuurlijk wel de leidingen nog aansluiten op uw aansluitpunt. Aansluitpunten van H-blokken zijn 3/4” buitendraad uitgaand, kranen en voetventielen zijn altijd 1/2” binnendraad uitgaand.

Daarop worden met knelsets de leidingen gekneld op uw radiatoren. Echter zit er in leidingen ook nog wel eens een verschil. De twee meest voorkomende verschillen zijn de 15 mm stalen leiding en de 16 mm kunstof leidingen. Deze leidingen verschillen behoorlijk wat, dat je niet met een knelset van 15 mm een 16 mm buis kan knellen, ook al is deze groter.