Verbouwen? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je portemonnee

Verbouwen? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je portemonnee

16 januari 2023 Uit Door Admin

Het plaatsen van zonnepanelen is een goede investering, voor het milieu en de portemonnee. Duurzaam bezig zijn, besparen op de energiekosten en ook geen angst hebben voor de prijsstijgingen bij energieleveranciers. Dat klinkt natuurlijk als een win-win situatie. Kijk vooral ook naar het overzicht van zonnepanelen kosten op Zonduurzaam.nl. Dat bespaart je al snel zo’n €1055,- per jaar.

Welke soorten zijn er?

Zonnepanelen komen samen met een omvormer. Dit moet allemaal geïnstalleerd worden door een specialist. Je hebt blauwe polykristallijne en zwarte monokristallijne zonnepanelen. Deze zie je het meest op woningen. Nieuwe modellen zijn de dunne film CIS zonnepanelen. Deze worden duurzamer geproduceerd. Ze zijn voordeliger, maar er is een lager rendement.

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk om te letten op de garantie van de panelen en de omvormer. Verder is het slim om niet altijd voor de laagste prijs te gaan. Kijk naar wat voor jouw woning en dak de beste optie is als je er meer uithaalt. Die meerprijs haal je er uiteindelijk wel uit. Het is ook slim om aan de toekomst te denken, bijvoorbeeld als je ook nog elektrisch gaat rijden en meer energie nodig hebt. Kies niet voor een aparte verzekering voor je zonnepanelen. Je kan deze gewoon onder de opstalverzekering laten vallen. Wel moet je dit melden aan de verzekeraar.

Hoe zit het met subsidies?

Er bestaat geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Wel zijn er op lokaal niveau mogelijkheden om te benutten. Soms krijg je een percentage van de aanschaf terug. Andere gemeentes werken met een vaste vergoeding. Zoek dit dus goed uit. Het is ook goed om te weten dat je de btw tegenwoordig kan terugkrijgen als je zonnepanelen koopt en installeert. Bij de Belastingdienst kunnen ze je daarmee helpen. Let goed op, want een installatie van 10 panelen met omvormer wordt zo dus honderden euro’s voordeliger. Ook zijn er de energiebespaarregeling en de VVE energiebespaarlening die je misschien kan benutten.

Opletten met vergunningen

Er zijn meestal geen vergunningen nodig om zonnepanelen te plaatsen. Er bestaan wel enkele uitzonderingen. Door de omgevingscheck te doen kom je hierachter voor jezelf.