Tips voor het goed isoleren van platte daken

Tips voor het goed isoleren van platte daken

26 maart 2024 Uit Door Admin

Isolatie is zeg maar echt de trui van je huis. Zonder een goede trui krijg je het koud, en niemand zit te wachten op rillen in zijn eigen kasteel. Vooral als we het hebben over platte daken, dan praat je over de top dog van verliespunten als het gaat om warmte. Een beetje alsof je met een lekke band probeert te fietsen; dat schiet niet op. Maar geen paniek, ik neem je bij de hand door de wereld van isolatie, waarbij we beginnen bij plat dak isolatie.

Eerst even kijken wat je hebt

Voor we gaan gooien met isolatiemateriaal, laten we eerst eens kijken welke isolatie er al aanwezig is. Wat heb je liggen? Oude kranten of toch al iets wat lijkt op isolatie? Het punt is, zonder te weten wat er al ligt, kan ik net zo goed tegen een muur praten over hoe belangrijk ademen is voor mensen. Weet je zelf niet wat voor isolatie je nu hebt, of dat er überhaupt isolatie is? Dan is het verstandig iemand te laten kijken die er verstand van heeft!

De juiste keuze in materiaal

Het aanbod in isolatiemateriaal is breder dan de keuze in ijsjes bij die ijssalon waar iedereen het altijd over heeft. Je hebt PIR, EPS en natuurlijk glaswol – elk met hun eigen superkrachten. Het gaat erom wat je nodig hebt. Is het Superman of Batman? Elk materiaal heeft zijn voors en tegens; sommige houden meer van warmteknuffels terwijl anderen beter water afschudden dan een eend.

De uitvoering: precisiewerk

Stel je voor: je bent bezig met een modelbouwpakket van de Eiffeltoren en komt erachter dat alle stukjes precies passen. Dat gevoel wil je ook hebben wanneer je je dak gaat isoleren. Geen kieren en gaten waar de wind vrij spel heeft om doorheen te fluiten alsof het zondagochtend karaoke is.

  • Zorg ervoor dat alles naadloos aansluit.
  • Bedenk of je dit feest solo wilt vieren of een professional inschakelt die dagelijks daken rockt.
  • Wees niet bang om advies te vragen; twee zien meer dan één, zelfs als die ander YouTube heet.

Nadenken over ventilatie

Isoleer je je dak strakker dan een vacuümverpakking? Vergeet dan niet af en toe lucht binnen te laten, anders wordt het benauwder dan tijdens een eerste date waarbij beide partijen niets durven te zeggen. Goede ventilatie voorkomt vochtproblemen – denk aan schimmel groeiende sneller dan onkruid in jouw tuintje na twee dagen regen.

Dus wat nu?

Je zoektocht naar glaswol isolaties is hier al begonnen. Tussen beslissen welk materiaal je voorkeur zal zijn en ervoor zorgen dat alles perfect past zoals puzzelstukjes. Wil je een plat dak isoleren? Dan is dat lang niet altijd vanzelfsprekend. Weet je zelf niet goed hoe het allemaal werkt? Dan doe je er verstandig aan om er een professional naar te laten kijken. Hoe je er ook mee aan de slag gaat, het is altijd een goed idee om je huis te isoleren.